Új, ügyfélközpontú meteorológiai döntéstámogató rendszer segíti a felhasználók mindennapjait

Gazdaságfejlesztési Operatív Program „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” pályázati felhívás (GOP-1.1.1-11-2012-0164)

A pályázat időtartama: 2012.07.01-2014.06.30.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 195 232 800 Ft
Kedvezményezett: Instantweb Portálszolgáltató és Webfejlesztő Kft.


Az Instantweb Kft. 2013 februárjában 195,23 millió forint támogatást nyert a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” programban az Új Széchenyi Terv keretében. A 280 millió forint összköltségvetésű fejlesztésben új, az időjárással, szélsőséges időjárással kapcsolatos döntéstámogató informatika rendszer segíti a felhasználók mindennapjait.

Egyes időjárási események komoly anyagi károkat okozhatnak a lakosságnak, a mezőgazdaságnak, de emberéleteket is követelhetnek. Napjainkban is súlyos veszteségeket írhatunk a viharok, az aszályok, az árvizek számlájára, a jövőben pedig az időjárás szélsőségesebbé válásával várhatóan tovább növekszik az időjárás okozta káresemények kockázata.

A projekt megvalósításával egy olyan intelligens döntéstámogató rendszer került kifejlesztésre, amely képes az extrém időjárási események, illetve az ezekből eredő élet- és vagyonvédelmi kockázatok 2100-ig várható térbeli és időbeli tendenciáinak előrejelzésére. A rendszer egyúttal képes kockázati becsléseket adni a várható időjárási, és szélsőséges időjárási paraméterek bekövetkezésére vonatkozóan. A mért meteorológiai adatok betáplálásával megkönnyíti a kárigények és káresemények közötti összefüggések megállapítását, ezzel felgyorsítva a kárkifizetési folyamatot.

Az időjárási, kockázatbecslő és kárazonosító rendszer elsődleges felhasználói célcsoportjai a biztosító társaságok, a mezőgazdaság, az építőipar, az önkormányzatok, valamint a mobil- és telekommunikációs cégek, energiaszolgáltatók. Kockázatelemzésekhez, hatástanulmányokhoz, a biztosítási konstrukciók, illetve a védekezési és karbantartási munkálatok tervezéséhez alkalmazhatják a valószínűségi előrejelzéseket. A felhasználók számára speciális szolgáltatáscsomagok állnak rendelkezésre, amelyek piaci szegmensek szerint csoportosítják az adatokat, információkat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az ERFA társfinanszírozásával valósult meg.


További információ:
sajto@instantweb.hu
tel.:+3630-414-5362